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Medication Administration Assistance in California 
Frequently asked questions and a sample checklist providing local educational agencies with helpful information that may be given to parents and guardians 
when children need to take medication at school.  
 

 Frequently Asked Questions 
Question: 

Can unlicensed school personnel administer medication like insulin or rectal diastat to K-12 students in California public schools? 

Answer: No1. California law states2, with a few clearly specified legal exceptions, that only a licensed nurse or physician may 
administer medication. In the school setting, these exceptions are situations where:  

 The student self-administers the medication;  
 A parent or parent designee, such as a relative or close friend, administers the medication3; or  
 There is a public disaster or epidemic.4  

The Legislature has enacted only two statutes that authorize unlicensed school personnel to be trained and supervised in order to 
administer two specific medications in medical emergencies: 

 Under the supervision of a school nurse or physician designee, an unlicensed school employee may administer 
epinephrine via auto-injector;5 and  

 Under the supervision of a school nurse, physician, registered nurse, or public health nurse, an unlicensed school 
employee may administer glucagon.6  

In accordance with Education Code (EC) sections 49414 and 49414.5, an unlicensed school employee could "administer" either 
epinephrine via auto-injector directly into a student suffering anaphylaxis or glucagon via needle and syringe directly into a student 
suffering from severe hypoglycemia. No other California statute allows an unlicensed school employee to administer any other 
medication in California public schools, even if the unlicensed school employee is trained and supervised by a school nurse or other 
similarly licensed nurse.  

EC Section 49423 permits the school nurse or other designated school personnel to "assist" students who must "take" medication 
during the school day that has been prescribed for that student by his or her physician. The terms “assist” and “administer” are 
plainly not synonymous. An example of an unlicensed school employee “assisting” a student pursuant to EC Section 49423 would 
be when the school secretary removes the cap from the medication bottle, pours out the prescribed dose into a cup or a spoon, and 
hands the cup or spoon to the student, who then "takes" or self-administers the required medication. There is no clear statutory 
authority in California permitting that same unlicensed school employee to "administer" insulin, diastat, or any other parenteral7 
medication, with the above-stated statutory exception of epinephrine via auto-injector and glucagon.  

1 A student with an individualized education program (IEP) or Section 504 plan who requires medication during the school day is 
entitled to receive such medication in accordance with his or her written plan (California Code of Regulations, Title 5, Section 
610[d]). The information provided here may serve as a guide to local educational agencies in administering medications to students 
with IEPs and Section 504 plans as long as this guidance does not conflict with the student's individually determined plan. 

2California Business and Professions Code (Nursing Practice Act (NPA)) sections 2725 and 2727 and California Education Code 
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(EC) Section 49423. 

3NPA Section 2727(a) states that parents and other relatives or close friends may administer medication, which is defined as 
“gratuitous nursing.”  

4NPA Section 2727(d) states that a district not having a school nurse does not qualify as a “public disaster.” 

5EC Section 49414 

6EC Section 49414.5 

7Parenteral means any medication administration route other than oral.  
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